Monday, 20 April 2015

Sambal Goreng...

Oooo....bila sebut je sambal jawa makanya akan terkenang peristiwa 6tahun lepas...sambal kontroversi namanya...

Aduh...tapi dalam ada pengalaman xbest pasal sambal jawa ni, macam mana pun air liur tetap jugak merembes2 bila terbayang akan sambal jawa, aroma dan juga rasanya....ngences kata orang jawa!!..hahaha

 

Ni sambal jawa yang ak masak 2tahun lepas...rasanya ni kot last masak sndiri sambal jawa...selalunya mengharapkan kenduri je la ada menu ni...kami orang jawa mmg ni antara menu yang wajib ada...kalau xde dalam list pon selalu ak suka buat2 ayat sedih kat bibik2 ak yang akan masak, pastu nnti adalah yg rajin buat...oh bibik di sini adalah makcik ye..bukan pembantu rumah...jangan salah paham..saya kan orang jawa!!...heheheh

Nak buat sambal goreng ni agak renyah la jgk sbb dia banyak bhn2 nye...dan ak pulak xreti nak control volume kentang kacang hati dan bhn2 lain, makanya dari niat buat nk mkn sndiri tengokla jadi macam kat atas satu kuali besar leh dapat...leh sedekah2 2-3famili lagi tu...

Ok fine!! sambil tulis ni sambil ngences...
bila la nak buat lagi sambal goreng ni.....

yum yum!!...

5 comments:

  1. Aduh puasa2 tgk gmba cmni.. sedap gile je tgk.

    ReplyDelete
  2. Aduh puasa2 tgk gmba cmni.. sedap gile je tgk.

    ReplyDelete
  3. kau dah buat aku teringin... huhu...

    ReplyDelete